Bamboo Playhouse is a gathering space in the Perdana Botanical Gardens


posted
Categories: Green

The Perdana Botanical Gardens, located in Kuala Lumpur, boasts one of the most amazing displays, with the aim of demonstrating various uses on bamboo. In fact, bamboo is more than merely the focus of a theme, but rather a showcase in what can be done with it. As far as building materials are concerned, it may be difficult to beat this genetically impressive and valuable renewable resource. In the gardens, you’ll see a myriad of uses, such as platforms, flooring, roofing, fencing, and even baskets.

The Bamboo Playhouse is a public pavilion located in Kuala Lumpur’s oldest and arguably, most picturesque park, the Perdana Botanical Gardens. The park is located right in the heart of the capital city and the pavilion itself is situated on a small island in a large lake that stretches through the center of the park. The use of bamboo in contemporary buildings is very rare in Malaysia and this building explores its potential as a sustainable building material.

Positioned along the edge of the lake, the playhouse is an open structure with raised square platforms set at multiple levels. Inspiration for the playhouse stems from traditional vernacular structures called the ‘wakaf’ which are originally found in villages or ‘kampungs’. These structures are essentially freestanding shelters that can be used freely by anyone in the community as a place to rest.

Here, the playhouse can be described as a series of ‘wakafs’ grouped together to form an animated and playful bamboo structure that blends harmoniously with the beautiful greenery of the botanical garden. It offers a series of indeterminate spaces, offering various opportunities of use and occupation.

 

The pavilion consists of thirty-one identical square decks set at various, seemingly random heights, creating a playful three-dimensional floorscape. Above the floor level are repetitive modular structures made entirely out of bamboo. From the center of each deck, a tree-like column rises up to support the roof. ‘Tree-houses’, in the form of bamboo baskets, are hung off the columns and they add another ‘playful’ element to the pavilion.

  Page Turn